söndag 30 december 2012

Program första halvåret 2013


14 juni, kl 18:30, Tingssalen, hotel Tinget: 

Föredrag och vinprovning med Systembolagschefen från Erikslund, Pernilla Johansson.

Hon kommer att genomgå den indelning av vin i olika smaktyper som vi känner från Systembolagets hylletiketter. Och hon vill illustrera dessa med hjälp av några utvalda vita viner från bolagets lista. 

Buffébord.

Inträde 300 kronor. Anmälan till jens@pierino.se innan 30 maj.


Tidigare möten:

22 februari, kl 18:30, Mikaelsgården:

Årsmöte.

Per Åsander håller därefter en vinprovning med titel ”Kraftiga röda viner från Italien”. Det serveras en buffé till vinerna.


Inträde 350 kronor. Anmälan till jens@pierino.se innan 7 februari.




19 april, kl 18:30, Mikaelsgården:

"Antikens viner" - föredrag med Paulina Rytkönen, lektor vid Institusjonen för livsvetenskaper, Södertörns högskola.


Under föredraget vill det serveras viner av samma typ som man drack under Antiken. 

Buffébord. Till buffén serveras ett amaronevin.

Inträde 300 kronor.
Anmälan till jens@pierino.se innan 5 april.



Avtackning

Fredagen den 16 november avhöll vinklubben Il Grappolo ett välbesökt möte. Normalt brukar Per Åsander och Jens Kvande stå för presentationerna om viner, druvor, vingårdar och regioner i Italien och den välsmakande maten med italienskt ursprung, men nu var de hedersgäster eftersom de flyttar från Sala. Ja, många har också följt med dem på resor till Italien för att på ort och ställe ta del av Pers kunskaper om bland annat de italienska vinerna. Flera har också deltagit i Pers kurser i det italienska språket.


Denna dag fick Per och Jens sitta ned för att de skulle få ta del av presentation av spanska viner och vingårdar. Ja, det var egentligen koncentrerat till den spanska regionen Andalusien. Presentatör var Agneta Hamnstedt, som berättade på ett medryckande och initierat sätt om andalusiska druvor, viner och om vinframställningen och även om den spanska specialiten tapas.

Vi fick lära oss att tapas är ett samlingsnamn för smårätter. Namnet kommer från verbet tapar, som kan översättas med "att täcka", som att lägga på ett lock. Det sägs att man förr i världen helt enkelt täckte över ett stop med vin med ett litet fat för att hindra flugor och insekter att koma ned i vinet. På fatet lade man lite skinka och andra smårätter. Det står nu för en mängd av smårätter som är snabba, enkla och goda.

Det är Per och Jens som har startat Il Grappolo och gjort den till vad den är idag. Deras engagemang och entusiasm har varit fantastisk. Bland annat har kontakt hållits med en klubb i Halden, Norge, varifrån Per och Jens närmast kom inflyttande till Sala. Men nu är det dags för dem att åter dra upp bopålarna. De flyttar inom kort till Helsingborg där onekligen närheten till kontinenten underlättar att driva och genomföra reseföretaget.


Klubbens medlemmar passade på att tacka dem för vad de gjort i Sala och önskade dem lycka till i Helsingborg.

måndag 22 oktober 2012

Höstens program

Fredagen 16 november kl 19:00:
Mikaelsgården

”Mat och vin från Katalonien”
Den katalanska gastronomin har i alla tider varit öppen, gästfri och generös, genom att ta emot produkter från avlägsna länder, till exempel asiatiska kryddor och sydamerikanska grönsaker. Man blandar oavbrutet smaker från dessa främmande kulturer med dem man levt tillsammans med (judiska, arabiska, andalusiska...). För att lära sig har man dragit fördel av den geografiska närheten till några av världens största gastronomier, det franska och det italienska köket.
I Katalonien har man producerat vin sedan 2000 år tillbaka. Från glansperioden under romarriket till en tillfällig nedgång under morernas intrång på 700-talet, för att sedan återupptas under medeltiden, har man odlat druvor fram till våra dagar. Spanien har världens till ytan största vinodlingar och ligger på tredje plats vad gäller vinframställning. I Katalonien finns 11 av vindistrikt och det mest berömda heter Penedes.

Ansvariga för arrangemanget är: Agneta Hamnstedt, Inga-Lena Eriksson och Jens Kvande. 

Inträde 350 kronor. Anmälan till jens@pierino.se innan 1 november.

6 – 9 december:

Vinklubbsresa till Rom. 
Om intresset finns vill Per gärna ta med vinklubben till sitt älskade Rom. Avresa torsdag morgon och hemresa söndag eftermiddag.

På programmet står vandringar med Per i det historiska centrum, utflykter till en etruskisk necropolis i Cerveteri, till två vingårdar (vinprovning och lunch) och två middagar på restauranger med traditionell romersk mat. 
Efter det ena vingårdsbesöket gör vi ett stopp för julhandel på det enorma shoppingcentret Euroma 2 utanför Rom.

I resan ingår plats i delat dubbelrum med frukost, flygbiljett i turistklass, transfers i Rom, nämnda utflykter i egen buss och luncher/middagar som nämnda ovanför.

Pris 8500 kronor. Tillägg för enkelrum 900 kronor. 

Anmälan till jens@pierino.se snarast.


TIDIGARE PROGRAM:

Torsdagen 6 september kl 19:00:
Klockargården, Norrby kyrka

"Lu Santo Jullare Françesco"  
("Den heliga gycklaren Franciskus") av nobelpristagaren Dario Fo 
framfört av Dario Fos lärjunge Mario Pirovano.                 

(Ett reklamblad i pdf att sprida!)

I samarbete med Dante Alighieri-föreningarna i Stockholm och Västerås och italienska kultursällskapet Caravaggio i Uppsala och Stockholm har vår vinklubb lyckats få till en föreställning med Mario Pirovano som framför en monolog av nobelpristagaren Dario Fo
Föreställningen ges på engelska. I pausen smakar vi på några viner från regionen Umbrien, varifrån den heliga Franciskus kommer. Det serveras plockmat till. Per berättar om vinerna.

Inträde 350 kronor. Anmälan till jens@pierino.se innan 20 augusti. 
(Gemensam transport till Klockargården kan anordnas på förfrågan)

Dario Fo (th) och Mario Pirovano framför en av 
Darios texter tillsammans i Palazzo Reale i  Milano.
“Den heliga gycklaren Franciskus” är en monolog där en rad personligheter från italiensk medeltid gestaltas: påvar och kardinaler, soldater på slagfältet, bönder och torghandlare, munkar och stenhuggare. Den historiska verkligheten vävs ihop med folkliga traditioner när de viktigaste händelserna i Franciskus liv spelas upp; hans begäran om godkännande av sina levnadsregler från påven Innocentius III, hans predikan till fåglarna, mötet med vargen, ögonsjukdomen...

Med hjälp av folkliga legender, heliga skrifter från trettonhundratalet och nyare forskning från de sista 50 åren, har Dario Fo tagit fram en ickeofficiell, ickekyrklig  bild av Sankt Franciskus. Strippad från myten återfinner vi en utmanande personlighet som är konsekvent, modig och ironisk.  
Förövrigt var det han själv som valde att kalla sig “Guds gycklare”, och detta dessutom i en tid när kejsaren Frederik den andra, utfärdade en förordning mot “Joculatores” (gycklare) för att de ansågs vara obscena clowner.

Fo säger att: “Franciskus kände gott till gycklarnas tekniker, hantverket och gällande regler. Han höll aldrig predikningar enligt kyrkans konventioner, och vägrade följa gudstjänstens liturgi. Det vi vet är att han sjöng, läste högt, tog hjälp av hela kroppen, armar, ben, fötter, och framkallade glädje men också känslor bland de närvarande...”
Ett berömd exempel är “folkmötet i Bologna”. År 1222 blev den heliga Franciskus inviterad att hålla ett tal om det återupptagna kriget mot Imola: Han vände sig till folkmassan med hjälp av den klassiska gycklartekniken “omvänd argumentation” och följaktligen hyllade han kriget och fördömde freden. Effekten var omedelbar, folket krävde fred med hög röst och ett traktat skrevs på därefter.
Franciskus störande och provocerande karaktär visar sig också i scenen när han möter påven, där han vädjar om att kyrkan skall återvända till evangeliets budskap i stället för allt hyckleri; och som när han bestämde sig för att tala med vargen, att se på honom som en vän i stället för en fiende.

Freden, kriget, kärleken till naturen, strävandet efter förbrödring mellan människorna, smärtan och glädjen, rikedomen och ödmjukheten, eviga teman som också gäller i dag, i en föreställning som underhåller, berör och utmanar. 

Mario Pirovano
Mario Pirovanos teaterresa
Sedan 1983 har Mario Pirovano varit involverad i alla produktioner gjort av Dario Fo och hans hustru Franca Rame, antingen som skådespelare eller assisterande producent, regissör eller simultanöversättare. 
Efter många år som lärjunge hos, och ett nära vänskap med mästaren Dario Fo, har Pirovano inte bara utvecklad sig till att bli den främsta uttolkaren av Dario Fos teaterpjäser, men också till en passionerad och outtröttlig förmedlare av den genre och det språk som har gjort Fo berömd och som har utmärkt honom med ett Nobelpris i litteratur.  

Detta säger Dario Fo om Mario Pirovano:
“Mario Pirovano är en självlärd skådespelare med ett stort förmedlartalang. Genom många år kom han till mina föreställningar och lektioner. Så småningom hade han pumpad ur mig alla mina tricks och mitt kunnande på detta fältet så till de grader att han kunde ge föreställningar på egen hand med stor framgång. Jag såg personligen hans föreställning vid Universitetet i Florens. Jag tyckte han var exceptionell. Framförallt försökte han inte vara mig, han apade inte min mimik. Han visade en vitalitet som helt och fullt var hans egen, och hade en god berättares kraftfulla uppfinningsrikedom.”  
Dario Fo (Florens, juni 1991)

Lördagen 22 september:
Gemensam utflykt till vin- och delikatessmässan i Västerås. Vi åker med tåget 11:09 och returnerar med det som går från Västerås 16:27, ev med buss 19:15 om vi väljer att ta någonting att äta tillsammans efter mässan. Inträde med garderob och 10 dryckeskuponger kostar 300 kronor. Tåget kostar 41 kr en väg och bussen 72 kronor.

Anmälan till jens@pierino.se innan 20 juli! Fristen är satt såpass tidigt för att säkra att vi får det antal biljetter vi behöver.

Fredagen 12 oktober kl 18:15:
Mikaelsgården

"Chablis - krispig, aromatisk och stilren chardonnay". 
Chablis är bland de bäst kända vita vinerna i världen. Vi provsmaker viner från varje appelation:

  • Petit Chablis
  • Chablis
  • Chablis Premier Cru
  • Chablis Grand Cru

Det serveras en franskinspirerad buffé. Ansvariga för arrangemanget är Urban Malmqvist, Lotta Nilsson och Jens Kvande.

Inträde 350 kronor. Anmälan till jens@pierino.se innan 28 september.


lördag 2 juni 2012

Vällyckad vinkväll 1 juni

Till vinkvällen 1 juni på Mikaelsgården kom 50 personer. Temat var vita viner från 4 kontinenter.

Kvällens alla viner uppställda

Dessa viner ingick i provningen:
  • Ferrari Brut, Trento, Trentino-Alto Adige, Italien
  • Turning Leaf Chardonnay (nr 6696), Californien, USA
  • Tahbilk Marsanne (nr 6406), Victoria, Australien
  • Saint Clair Sauvignon Blanc (nr 6382), Marlborough, Nya Zeeland
  • Riverscape Semillon (nr 2071), Western Cape,Breede River Valley, Sydafrika
  • Schloss Vollrads Riesling trocken (nr 5846), Rheingau, Tyskland
  • Château du Cléray Muscadet du Sèvre et Maine sur Lie (nr 2185), Loiredalen, Frankrike
  • Alvarinho Contacto (nr 6707), Minho, Portugal
  • Bründlmayer Langenloiser Grüner (nr 2910), Kamptal, Niederösterreich, Österrike
  • Marqués de Riscal (nr 6001), Rueda, Spanien
  • Vida Orgánica Torrontés (nr 6587), Cuyo, Mendoza, Argentina 


Per Åsander höll ett engagerad föredrag om spännande vita viner från hela världen

Till vinerna serverades en meny bestående av:
  • Laxpaté med örtagårdssås och bönsallad
  • Honungs- och ingefärsmarinerad fläskkarré med färskpotatissallad och tomatsås
  • Vaniljparfait med biscotti och rabarbermarmlad
Kvällens arrangemang sponsrades av Norstedts förlag som lanserade en ny vinbok med namn vinOPUS. Denna berättar om över 4000 av världens främsta vinproducenter och deras viner. Stefan och Per Andersson från Ewerlöfs bokhandel presenterade boken och några andra intressanta vinböcker.



onsdag 9 maj 2012

Medlemsmöte 1 juni: Vita viner från fyra kontinenter


Tid: Fredag 1 juni, klockan 18:30
Plats: Mikaelsgården
Tema: Vita viner från fyra kontinenter

Denna gången presenterer "Pierino" vita viner från fyra kontinenter.

Ewerlöfs bokhandel kommer att närvara med böcker om vin och mat bl a från förlaget Nordstedts som sponsrar vårt arrangemang.
Som vanligt kommer det att serveras en varierad buffé.
Ta med 3 glas - de två allroundglasen + vitvin/champagneglaset (alltså lämna det största glaset hemma !).

Avgift: 200 kronor

Anmälan innan 25 maj till jens@pierino.se, ev som sms till telefon 076 200 7302.

söndag 22 april 2012

Recept från fransk afton 20 april

Pärontarte med grönmögelost och rosmarin

Till ca 6 personer

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
1 krm salt

Arbeta snabbt ihop till en deg i matberedare med kniv. Kavla ut degen och klä en pajform eller lägg på plåt och vik upp kanten. Ställ i kyl en sund medan du gör fyllningen.

Alternativt använder man färdig smördeg och kavlar ut till rätt storlek

Fyllning:
4 st. goda lite mjukare päron
1 msk finhackad färsk rosmarin
2 msk smör

Garnering;
150 g grönmögelost
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl valnötter i mindre bitar

Skiva päronen tunt med en mandolin eller för hand, täck pajskalet med skivorna klicka över smöret och strö på rosmarin.

Grädda i 150° ca 30 minuter

Om du ska servera pajen direkt kan du bara lägga på osten i bitar och strö över rosmarin och valnötter.

Det går att kyla ned pajen och sedan värma på den igen tillsammans med osten och sedan strö över rosmarin och valnötter.

Boeuf bourguignon

Till ca 8 personer

Ingredienser:

1½ kg benfri högrev
1 flaska kraftigt rödvin
2 - 4 finhackade vitlöksklyftor
25 st. smålökar eller 10 st. mindre gula lökar i klyftor
3 lagerblad
1 kruka färsk timjan
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
3 msk kalvfond från flaska
200 g rimmat sidfläsk
300 g små champinjoner

Smör att steka köttet i och salt och peppar till kryddning av köttet när du steker det. Maizena majsstärkelse till redning innan servering.

Skär köttet i stora tärningar, bryn det och krydda med tomatpuré, salt och peppar.

Lägg över i en gryta och häll på vin, vatten och fond. Låt koka upp och skumma väl. Blanda i timjan, lagerblad, vitlök och små lökarna/gul lök i klyftor.

Låt koka i ca 1 timme. Skär sidfläsket i mindre tärningar och bryn på dem i smör häll i grytan och koka ytterligare en timme eller tills köttet känns mört.
Skär champinjonerna i klyftor och stek dem lätt i smör, blanda ned i grytan och låt koka ca 5 minuter.

Grytan serverades med Haricots Vertes som stekts i ungen med smör vitlök och salt. Samt en ugnsvarm tomat med toppning av riven parmesan, persilja och ströbröd.


Osten som serverades var bara en liten brie toppade med blandade grovhackade nötter och mandel, som körts i ugnen ca 10 min på hög värme ca 225°

De franska makaronerna/ mandelmarängerna var gjorda efter receptet på Risentas mandelmjöl som finns att köpa på Åkrahallen.

onsdag 7 mars 2012

Medlemsmöte 20 april, viner från Rhônedalen

Tid: Fredag 20 april, klockan 18:30
Plats: Mikaelsgården
Tema: Viner från Rhônedalen

Denna gången har vi hämtat in en extern föredragshållare, nämligen Jens Lindström från Systembolaget.

Han kommer att presentera viner från franska Rhônedalen, dock inleder han med ett mousserande vin från Bourgogne och avslutar med ett sött vin från Bordeaux.

En franskinspirerad buffé kommer att serveras.

Avgift: 300 kronor

Anmälan innan 5 april till jens@pierino.se, ev till telefon 076 200 7302.

Har klippt följande information från sajten www.franskaviner.com:

Rhônedalen är Frankrikes näst största vinregion efter Bordeaux. Rhônedalen har, med ett omväxlande landskap där romare och påvar odlat vin genom århundradena, blivit en plats där flera av världens mest uppskattade och efterfrågade viner odlas.

I norra delen av området odlas några av världens kraftfullaste rödviner - Hermitage. Vinerna görs på Syrahdruvan och har pepprig och intensiv fyllighet. Elegant blommiga, aromatiska och vita Condrieuviner görs på den delikata Viognierdruvan. Dessa viner är spännande att matcha med olika maträtter.

I södra delen av Rhône är landskapet mindre dramatiskt och klimatet mer påverkat av Medelhavet. En mångfald olika druvor trivs i området och ger flertalet olika vintyper. Smakrika och fylliga röda viner, torra friska vita och hallonfärgade roséer från Côtes du Rhône, kryddig och fyllig röd Châteauneuf-du-Pape, utmärkta roséviner från Tavel och söta muskatviner Muscat de Beaumes-de-Venise.

Geografi
I norra Rhônedalen är landskapet dramatiskt, med branta sluttningar ned mot floden. I södra delen är kullarna mjukare och vin odlas även på slättlandet.

Klimat
Rhônedalen påverkas av Medelhavet och har många soltimmar, men området lider också av den våldsamma, kalla och nordliga mistralvinden. När ovädret kommer gör det ofta stor skada.

Jordmån
I norr är jordmånen granitjord, och i söder är den rullsten.

Odling
Det finns 75.000 hektar vinodlingar i Rhône.

Produktion
I Rhône odlas 3.220.000 hektoliter vin per år. Av detta blir 92 procent rött, 2 procent rosé- och 6 procent vitt vin.

måndag 13 februari 2012

Välkomna till våra möten första halvåret 2012!

Styrelsen har beslutat följande program för första halvåret 2012:

Fredag 24 februari kl 19:30, Mikaelsgården:
Tema: Söta droppar från Italien. Föredrag med Per Åsander.

Vi önskas välkommen med ett glas musserande. Därefter bjuds på en kall buffet med rosévin till.
Till den påföljande sötvinsprovningen serveras starka oster, fikonmarmelad och två typer italienska tårtor.

På mötet avges också en kort berättelse om verksamheten för 2011.

Pris: 300:- kronor.
Frist för anmälan: 10 februari

Fredag 20 april kl 19:00, Mikaelsgården:
Tema: Viner från Rhonedalen. Föreläsare: Jens Lindström från Systembolaget.

Pris: 300:- kronor.
Frist för anmälan: 5 april. Anmälan till jens@pierino.se, ev till telefon 076 200 7302.

Fredag 1 juni kl 19:00, Mikaelsgården:
Tema: Ej bestämt. Återkommer med detaljer senare.

Inbetalning av årsavgift och mötesavgift
Styrelsen har beslutat att årsavgiften för 2012 sätts till 100 kronor. Avgiften ska vara inbetald  till klubbens konto innan årets första möte. Medlemsregistret reguleras därefter enligt detta.

Styrelsen har vidare beslutat att man anmäler sig till ett möte vid att betala mötesavgiften till kontot innan angiven frist.