Korv och böngryta
500 g italiensk rå korv med mycket smak
150 g rökt sidfläsk, pancetta, tärnat
2 st röda lökar i klyftor eller 10 hela små röda steklökar
4 st vitlöksklyftor skivade
1 msk färska salviablad, grovhackade
1 msk färska rosmarinblad, grovhackade
3-4 dl torrt vitt vin
1 st liten förpackning fond du chef outspädd
3 msk olivolja eller smör till stekning
2 dl torkade borlottibönor, blötläggs ca 12 timmar
Salt och vitpeppar
Stek det tärnade fläsket i en stekpanna, flytta över till en ugnsform med höga kanter.
Stek löken försiktigt och lägg över i ugnsformen.
Bryn korven hel runt om, lägg över i ugnsformen.
Häll på vin, fonden och kryddor.
Lägg i de blötlagda bönorna och rör om, spadet ska täcka alla ingredienser. Koka i ugnen under lock eller folie i ca 1½ timme eller tills bönorna känns mjuka. Servera med ett gott bröd.
Lever som i Veneto
500 g Kalvlever, strimlad
4 msk smör eller olivolja
2 dl gula lökar, strimlad
1 msk färska salviablad, strimlade
1 msk vit balsamvinäger
2 msk färsk persilja, finhackad
Salt och nymalen peppar
Torka och krydda levern med salt och peppar, stek levern i smör eller olja, lägg i löken efter en stund, krydda med salvian, persiljan och vinägern. Servera direkt.
Chokladkaka
Kakan: 2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Smält smör och blanda i alla övriga ingredienser häll i en form med löstagbar botten, grädda i 30 minuter i 175 grader
Tryffel: 3 st äggulor
3 msk strösocker
4 dl vispgrädde
400 gram mörk blockchoklad
Koka upp grädden, vispa äggulor och socker lite pösigt. Häll hälften av den kokta grädden i äggsmeten, vispa om häll tillbaka grädd-äggsmeten i kastrullen med resterande grädden. Sjud försiktigt tills krämen tjocknar.
Häll krämen över blockchokladen och rör tills chokladen smälter.
Bred tryffelkrämen över den kalla kakan.
Om man vill ha en marmorerad tryffel kan man dela upp grädd-äggkrämen i två delar. Blanda hälften med 300 gr vit blockchoklad (det går åt mer vit choklad för att den skall stelna ordentligt) och den andra hälften med 200 gr mörk blockchoklad. Häll först på den mörka tryffeln och bred ut ha sedan på den vita bred ut och ”peta” sedan runt i cirklar med en stekgaffel eller dylikt för att få ett mönster.
Man kan också hälla tryffeln i ett pajskal av 20 st digestivekex
125 gr smält smör
3msk socker
Mixa i matberedare och tryck ut i form med löstagbar botten grädda i 175 grader ca 10 minuter, låt svalna och häll i tryffeln en eller två sorter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar